Hogyan segítenek a hangterápiás foglalkozások és a meditáció az idősek egészségében?


Tudjuk, hogy nem lehet megállítani az öregedést, de optimalizálhatjuk és lassíthatjuk az öregedési folyamatokat.
Az öregedés velejárója az agysejtek pusztulása és leépülése ami szellemi hanyatlást okoz az agyban.
A hangterápiás-meditáció csodákat képes tenni az öregedő agy számára,
egy régi mondás szerint: “Ha nem használja, akkor elveszíti.”
És ez az agyunkkal pontosan így van ezért az időseknek van talán a legnagyobb szükségük a rendszeres meditációra vagy hívhatjuk “mentál fitnesz”-nek , ami a mentális frissesség megőrzéséhez nélkülözhetetlen.
A gyengülő memória, az összpontosítás képtelensége és az elhomályosult gondolkodás mind az öregedő agy jeleit mutatják. Viszont egyre több orvosi vizsgálat kimutatta már, hogy a relaxáció és meditáció az idősek mentális, fizikai és érzelmi egészségének megőrzésére az egyik legjobb terápiás eszköz.

A jó hír az, hogy a hangterápiás foglalkozásokkal és a meditációval ezeken a problémákon könnyen lehet javítani . A meditáció erősíti a hippokampuszt és a frontális agylebenyt, amelyek mindegyike a rövid- és hosszútávú memóriáért felelősek.
Amikor a meditálók agyát tudományos vizsgálatok alá helyezték, akkor megfigyelték, az agy „teljes szinkronizációját”, ahogyan a bal- és jobb agyfélteke elkezdett harmonikusan együttműködni egymással. Ennek az állapotnak az óriási előnyei az öregedő agy számára, a gyorsabb tanulás, jobb szövegértés, jobb írás, artikuláltabb beszéd, magasabb IQ, és fokozott kreativitás stb.
A meditáció segíti a hosszú- és rövidtávú memória felidézésében, ideértve a rég elveszett emlékekre való visszakeresését és az új emlékek tárolásának és megőrzésének képességét.
A hangterápiás-meditáció által elért és megnövekedett mentális éberséggel és vitális energia megnövekedésével az öregek újra a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat és ezáltal boldogabban élhetik a hátralevő éveiket. A hangterápiás-meditáció sokszor hatékonyabb, mint egy keresztrejtvény.

Hogyan növeli a hangterápiás meditáció a hosszú élettartamot?

Az egészségüggyel foglalkozó tudományok már régóta kutatják a zeneterápia és a meditáció pozitív hatásait az emberi szervezetre nézve, azt vizsgálják hogyan is befolyásolja a zene és a rezgések az általános egészségi, szellemi és érzelmi állapotot . Ezek a független orvosi tanulmányok mind egyértelműen megerősítették a meditáció híveinek több ezer éves állítását, miszerint a meditációs gyakorlatok nagyon hatékonyak és megbízhatóak, mivel nincsen semmi fajta negatív mellékhatásuk , ráadásul olcsó és könnyen elérhető mindenki számára.
A rendszeres meditáció hozzá segít a harmonikus belső egyensúlyhoz eléréséhez és ez a lelki nyugalom fog majd elvezetni a megnövekedett élettartam eléréséhez, amikor is a test, a lélek és a szellem harmóniába kerül egymással.
Ezáltal a rendszeres meditálóknak jobb esélyei vannak a stressz leküzdésével szemben, így nehezebben alakul ki náluk súlyos fizikai betegség.
A mai orvostudomány szerint a betegségek 80 százaléka lelki eredetű, szóval ha lelkileg kiegyensúlyoztattak vagyunk akkor sokkal kisebb az esély arra, hogy a lelki eredetű problémák átalakuljanak testi betegséggé.

A meditáció pozitív egészségügyi hatásai, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élettartamhoz és a jobb életminőséghez:

A szerotoninszint növekedése a szervezetben, amely közvetlen pozitív hatással lehet az álmatlanság, fejfájás és depresszió előfordulására.
Csökkenti a magas vérnyomást,harmonizálja a szívritmust és ezáltal a vérkeringés javul az egész szervezetben ,
Nagyobb vitalitás és életenergia;
Egészségesebb életszemlélet, nagyobb önbizalom
Nagyobb belső lelki nyugalom ;
Jobb humorérzék., több nevetés ,stb.
A hangterápiás-meditáció ezen pozitív hatásai, és még sok más testi és lelki változás is növeli a hosszú életet és az életminőséget azok számára, akik rendszeresen meditálnak. Ez azt jelenti, hogy számíthat a hangterápiás-meditáció azonnali és egyből észrevehető rövid távú előnyeire, és ez által egy hosszabb távú és boldogabb életre számíthat.

Az IASH Hangtrerápiás események és hangfürdők nagyon könnyen alkalmazhatók az idős emberek mindennapi életminőségének javítására. Idősek otthonában, esetleg valamilyen fogyatékkal élőknek vagy mozgáskorlátozottaknak a terápiás kezeléséhez könnyedén használható.

Lehetőségek az idősek gondozásában

Csoportos hangfürdő – 60 perces akusztikus meditatív zenei koncert ,

Speciális csoportos foglalkozás – 2-4 órás speciális igényeknek megfelelően összeállított hangterápiás interaktív foglalkozás.

Upcoming Events