“Ősi hangok a modern világnak

Életem legnagyobb áldásának tartom, hogy megismerkedtem a hangtálak és a gongok csodálatos világával és, hogy ezt a megszerzett tudást most megoszthatom másokkal is.

A nevem Laczai Zoltán, 1973- ban születtem Magyarországon, ám az életem második felét az Amerikai Egyesült Államokban töltöttem. Itt sikerült megismerkednem a hangtálak és gongok egyedülálló, semmihez sem hasonlítható, varázslatos hangjával, ami olyannyira magával ragadott, hogy rögtön az életem értelmévé vált. Mindig is vonzódtam a keleti vallások és filozófiák megismeréséhez és vonzott, hogy minél többet megtudjak róluk. Több úton is elindultam ezen tudás megismerésével kapcsolatban, míg végül 2005-ben sikerült rátalálnom és megvennem az első kis méretű hangtálamat egy buddhista kellékeket árusító Manhattan-i üzletben. Az eladó nem sok mindent tudod arról mondani, hogy mire is lehet használni, de amikor először a kezemben fogtam és meghallottam a csodálatos és lenyűgöző vibráló hangját, egyből éreztem legbelül, hogy valami megérintett és azt mondta, hogy nekem erre a nyugtató rezgésre, hangra szükségem van. Amikor haza vittem és kiraktam a szobám egyik polcára, csak mint egyszerű szobadíszként tekintettem rá és néha-néha megszólaltattam és gyönyörködtem egy kis ideig a csilingelő hangjában.

A változás akkor történt, amikor a jóga és meditációs technikák tanulmányozása közben sikerült rátalálnom a hangtálak gyógyító hangja és a meditáció közötti szoros kapcsolatra. Ez a felismerés teljesen megváltoztatta az életemet, azt éreztem, hogy megtaláltam, amit eddig egész életem folyamán kerestem. Úgy éreztem, ez az a lehetőség, ahol a mindennapjaim nagy részét úgy tölthetem el, hogy munka közben élvezhetem és kamatoztathatom a meditáció pozitív előnyeit. Pontosan ilyen munkakört kerestem, csak eddig még nem tudtam, hogy ilyen létezik. És igen, létezik, és ezt úgy hívják, hogy hangtál terapeuta, hangtál specialista, vagy hanggyógyító / sound healer /, vagy hanggyógyító mester /Master Sound Healer/.
A következő években intenzív tanulásba és kutatásba kezdtem a hangtálak és a gongok gyógyító rezgéseinek minél jobb megismerésének és használatuk elsajátításának az érdekében.
Tanulmányaimat az akkori 5 legismertebb Amerikai Hangterápiát oktató iskolában és azok tanáraitól szereztem, akik mögött hosszú évtizedek tapasztalata áll a hangtálak és gongok terápiás használatával kapcsolatban. Érdekes volt látni azt, hogy menyire sok fajta és különböző megközelítés és technika létezik a hangtálak gyakorlati használatával kapcsolatban. Minden egyes iskolának más és más volt a protokollja és a technikája amit alkalmazott, és a hangtálak típusa és mérete is nagyon különböző volt. Ezek miatt a különbözőségek miatt mindenkinél más volt az eredménye is, amit el tudtak érni egy hangterápiás kezelés által. Így vettem észre hogy igazából itt nincsenek írott szabályok, minden egyes tanár a maga tudását, a kutatásainak az eredményét és élettapasztalatát osztja meg a tanulókkal.
A legtöbb tanítvány általában csak egy mestertől tanulja meg és sajátítja el a hangtálak használatát, de én azt éreztem az első, a második és a harmadik iskola elvégzése után is ,hogy nem kaptam meg a megfelelő válaszokat a kérdéseimre , sőt ezáltal még csak több kérdés merült fel bennem a hangtálak ősi eredeti használatával kapcsolatban. Van egy olyan mondás, hogy “amikor a tanítvány készen áll a mester megjelenik” és ez az én életemben is pontosan így történt. Mondhatnám véletlen események miatt -de tudjuk, hogy nincsenek véletlenek- , sikerült megismerkednem az Indiában élő és tanító Satya Brat nevű hangterápia nagymesterrel aki az alapítója és vezetője az Iternational Academy of Sound Healing /IASH/ iskolának. Már az első találkozásunk alkalmával nagyon jó baráti viszony alakult ki köztünk, és én erre felbuzdulva felajánlottam neki hogy nagyon szívesem meghívnám őt New York-ba , hogy tartsa meg az első előadását és tanfolyamját a hangtálakkal kapcsolatban és én megszervezek neki mindent.

Mesteremmel Saty Brat-tal.


Ahogy lennie kellett, ő nagyon hálásan elfogadta a meghívásomat ,és innentől kezdve 7 éven keresztül láttam őt vendégül a házamban, és szerveztem neki a tanfolyamokat egész észak Amerikában. Már az első tanfolyam elvégzése után látható és érezhető volt Satya Mester tudásának és bölcsességének kimagaslóan nagy különbsége a többi tanárhoz képest akivel eddig találkoztam. Az összes kérdésemre megkaptam tőle a választ, amire a többi tanár nem tudott nekem válaszolni, így ezután nem volt semmi kétségem afelől, hogy ő a legnagyobb tudású ma élő mester aki nem csak hogy a legtöbbet tudja a hangtálak használatáról, hanem a hangtálak gyártásáról és készítéséről is mindent tud. Mivel az IASH-iskolában használt hangtálak amiket a tanulók használnak a tanfolyamon , azokat mind ő, a saját kézműves mester embereivel készítteti el a saját cégén belül , ezzel is garantálva a hangtálak folyamatos kiváló minőségét. Nincsen még egy olyan nagy tudású mester ma a földön aki a saját speciálisan hangterápiás kezelésekre tervezett és gyártott egyedi hangtálait használná, és oktatná azok terápiás használatához alkalmazható technikákat.
A hangtálak minősége az egyik legfontosabb tényező az IASH-hangterápiák alkalmazásánál, mivel csak így lehet garantálni a világ minden részéről érkező tanítványoknak , hogy mindannyian ugyanazzal az eséllyel tudják kezelni a hozzájuk érkező klienseket. Satya Mester minden évben három alkalommal is meglátogatta az Egyesült Államokat így a közösen eltöltött évek alatt, több száz ember végezte el az általunk szervezett tanfolyamokat és több ezer emberhez juttattuk el a hangtálaknak és a gongoknak a csodálatos nyugtató és gyógyító rezgéseit.
A Satya Mestertől megtanult tudással sikerült bejutnom Manhattan legjobb és legrégebbi Jóga stúdióiba ahol részese lehetettem több mint száz hangfürdő lebonyolításában.

Laczai Zoltán Gong mester.


Az évek múlásával sikerült megszereznem az IASH- Akadémia összes fokozatát, legvégén a tanári kepésítéssel, így most én vagyok az első Magyarországról aki az IASH – Akadémia tanári képesítésével rendelkezik.
Ezek után Satya Mester engedélyével és támogatásával most ezt a tudást szeretném Magyarországon megismertetni az emberekkel és minél szélesebb körben elterjeszteni azt, hogy a hangtálak csodálatos gyógyító hangjainak segítségével bárki el tudja érni a belső megvilágosodást, boldogságot és ezáltal egy egészséges és kiegyensúlyozott és harmonikus életet tudjon elérni.

Satya Mester tanítása visszanyúlik az India Védikus filozófiákig és abból meríti a tudásának esszenciáját. Ez abból áll hogy a Védák szerint az egész univerzumot egy hang egy rezgés hozta létre és ez a hang volt az OM vibráció. / A mai tudomány ezt a Nagy robbanás elméletének hívja. / Ez a teremtő hang rezgés ami valójában nem más mint egyfajta energia , pontosabban hang-rezgés-energia, ami a mai napig is működteti és fenntartja az egész univerzum létezését.
OM = mc2
A mai Kvantum fizika szerint az egész Világegyetemben minden rezeg.
Mivel mi emberek is az univerzum részesei vagyunk ezért mi is alapjában véve ebből a teremtő-energiából vagyunk felépítve , pontosabban hang-rezgés-energiából, sőt minden ami bennünket körülvesz a fák a folyók az alátok a csillagok és bolygók,stb. ezek is mind ugyanebből a termő-energiából keletkeztek.
Ahogy a körülöttünk levő világban minden rezeg és mindennek megvan a saját egyedi rezgés száma , így minden egyes embernek is egyedi a rezgése és mindenki különböző frekvencia számon rezeg, de a hasonlók viszont mindig vonzzák egymást. Ezért amikor az egyformán gondolkodó emberek összegyűlnek és részt vesznek egy közös hangfürdős meditáción, ahol a hangtálak misztikus rezgéseinek pulzálása és a gyönyörű harmonikus felhangok által keltett rezgések hatására gyakran azt tapasztalják, hogy szinte eggyé váltak ezzel a teremtő isteni hang-energiával , vagy legalábbis sikerült belőle egy kis részt megérinteni és megtapasztalni. Ez a pozitív spirituális élmény ami miatt sokan járnak vissza a hangfürdőinkre, mert úgy érzik, hogy ezek által a különleges hang-rezgések által bekerülnek egy harmonikus energiamezőbe és ezek a nyugtató és gyógyító rezgéshullámok szinte beleringatják az embert egy mély megnyugtató érzésbe, az univerzális egység állapotának a megélésébe, ami nem más, mint a korlátlan és önzetlen szeretet . Ezt a fajta spirituális gyakorlatot hívják a Védák Nada Jógának ami nem más mint a hangok általi egyessülés. Ezeket az eszméket és rezgés hullámokat követve szeretném én is a hangfürdőim által minél több emberrel megosztani és megismertetni a hangtálak és a gongok kozmikus energia-rezgéseit és ezáltal megteremteni egy boldogabb, egészségesebb és szebb jövőt az utánunk következő nemzedéknek.

A másik tanárt, akit mesteremnek tekintek és nagy tisztelettel nézek fel rá és akinek szintén nagyon sokat köszönhetek úgy hívják hogy Don Conreaux. Ő egy New Yorkban élő világhírű Gong-Jóga és Kundalíni Jóga tanár, a gongozás nagyapjának is szokták hívni. Már elmúlt több mint 80 éves és ebből több mint 50 éve tanítja a gongok hangterápiás használatának technikáit szerte az egész világon.

Amikor sikeresen elvégeztem Don-nal a haladó Gong-Jóga mesteri fokozatát a Manhattani -Integral Yoga Institute- első gong tanfolyamán, akkor is szerencsém volt mert Don beválasztott engem is a saját kis “házi” csapatába és így több mint 5 éven keresztül rendszeres előadó voltam az -Integral Yoga Insitute- joga iskolában megrendezett hangfürdőkön. Ez egy nagyon nagy lehetőség volt számomra mert személyesen léphettem fel vele többször is különféle rendezvényeken, és ezáltal még többet tudtam megtanulni tőle a gongok szakszerű használatáról. Számomra legemlékezetesebb esemény az volt amikor együtt játszhattam vele egy színpadon a világ legnagyobb katedrálisában ami Manhattan-ben található, a neve St.John’s the divine- katedrális ahol a világbéke elérésének érdekében rendezett koncerten / Kirtan / ,több mint 2000 emberrel sikerült megismertetnünk a gongok csodálatos rezgéseit.

Szeretném itt még megemlíteni a többi tanárom nevét, akiktől sikerült a tudásom egy részét megkapni és segítségükkel azzá válni aki ma vagyok.

Suren Shresta- Amerikában élő Nepáli származású / Master Sound healer techer / Mester, hanggyógyító tanár, aki alapítója és vezetője a Coloradói Boulder-ban található – The Atma Buti Sound and Vibrational School- nak. Atma Buti szanszkrit nyelven azt jelenti – a” lélek gyógyszere”. Suren a világhírét a nagy sikerű könyvének megírásával szerezte , amit a hangtálak gyógyító erejéről és azok praktikus használatáról írt. A könyv címe “How to Heal with Singingbowls”, magyarul “Hogyan gyógyíts az éneklő-tálakkal”.
A tanfolyam elvégzése után nagyon jó baráti kapcsolat alakult ki kettőnk között, így az egyik alkalommal sikerült vele közösen előadni egy csoportos hangfürdőt.

Szeretném még röviden megemlíteni a többi tanáromnak is a nevét, akiktől sok hasznos információt tanultam a hangtálakkal kapcsolatban.
Mich Nur – 9 ways Academia – / Pennsylvania /
Diane Mandle – Tibetan singing bowl school – / Kalifornia /
Marco Dolce – American Academy of Sound Healing / New Jersey /

Jelenleg Magyarországon élek és ezt a New York-ban megszerzett ősrégi Indiai tudást és tapasztalatot szeretném most idehaza minél több emberrel megismertetni és megtanítani, hogy a hangterápiás meditációk használatával az emberek átvegyék az életük feletti irányítást és ezáltal egy boldogabb és szebb jövőt tudjunk teremteni.
Szeretném behozni az IASH-hangterápiás foglalkozásokat a média fősodrába, ezáltal felkelteni a figyelmet az emberekben a hangterápiás-meditációk kiemelt fontosságára az egészség megőrzésének szempontjából és további potenciális lehetőségekre is felhívni a figyelmet a jövő újfajta gyógymódjainak kidolgozásának érdekében.
Szándékomban áll a hangfürdők különleges és semmi máshoz nem hasonlítható egyedi élményét behozni az emberek mindennapjaiba, minél több emberhez eljuttatni a hangfürdők gyógyító és frissítő hangrezgéseit, hogy ezáltal a rendszeres hangterápiás foglalkozások alkalmával emelni tudjam az emberek tudatosságának rezgésszintjét, így segíteni őket a belső béke és a korlátlan szeretet megtapasztalásában.
Elkötelezett vagyok együtt dolgozni mindenkivel, aki szeretné a világot jobbá és szebbé tenni azáltal, hogy dolgozik önmaga minél jobb megismerésén és pozitív irányú fejlesztésén, esetleg szeretné megismerni – megtapasztalni vagy esetleg megtanulni a hangtálak és a gongok pozitív hatását.

Elérhető és megtalálható vagyok különböző méretű hangfürdők és hangterápiás meditációk alkalmával , nyilvános vagy zárt körű akusztikus koncerteken vagy egyéni hangterápiás kezelések alkalmával.
Ha felkeltettem az érdeklődését és szeretné kipróbálni és megtapasztalni a hangterápiás foglalkozások pozitív hatását, kérem regisztráljon valamelyik következő IASH-hangterápiás eseményre, vagy ha Ön szeretne engem meghívni egy új helyre ,hogy megismertesse a hangfürdők lenyűgöző élményét az ismerőseivel, családjával vagy munkatársaival, akkor kérem hogy írjon egy levelet vagy hívjon telefonon és boldogan válaszolok a kérdéseire.

Béke és Szeretet – Laczai Zoltán

Upcoming Events