A profi sportolók tudják, hogy a csúcsteljesítmény eléréséhez vagy a verseny megnyeréséhez nem elég csak a fizikai erőnlét. Talán ennél is fontosabb az érzelmi, szellemi és mentális állapot.

Tisztában vannak azzal, hogy a cél elérése fejben dől el. Fontos, hogy a felkészülés időszaka és a nagy versenyek nyomása alatt nyugodtak és kiegyensúlyozottak maradjanak, azért hogy a versenyláz és az izgalom okozta stressz ne uralkodjon el rajtuk.

A hangterápiás meditáció segít lecsendesíteni és megtisztítani az elmét, növeli a koncentrációs képességet, a vitalitást és a kreativitást. A célra fókuszálva a sportolók ki tudják hozni magukból a legjobb teljesítményt.

Hogyan javítja a sportolók fizikai és szellemi teljesítményét?

Amikor egy sportoló versenyre készül, mindent megtesz az optimális teljesítmény és a legjobb eredmény elérése érdekében. Sajnos azonban sok sportolónak alacsony az önbecsülése, ezért a testi és szellemi kapacitásuknak csak a töredékét képesek kihasználni.

A jó teljesítményhez nagy fizikai erőre és energiára van szükség. Noha a testünk üzemanyaga az élelmiszer, ha ezt sejtjeink nem tudják megfelelően felhasználni, nem lesz elégetendő üzemanyag, így a fizikai teljesítmény csökken. Ezt felismerve egyre több sportoló és sportklub használja a hangterápiás meditációt.

Az elménk a hangterápiás meditáció hatására lecsendesedik, a legmagasabb szintű tudatosságba kerül, és mentes lesz minden felesleges aggodalomtól, félelemtől és negatív érzelemtől. A hangterápiás meditáció és a hangfürdők nagyban megnövelik a koncentrálóképességet, a figyelmet, az önuralmat és az önbizalmat. Ilyen állapotban a sportolók legjobb formájukat képesek nyújtani a versenyek alatti nyomás elviselésében és ezek feldolgozásában.

A hangterápiás meditáció segít a sérülésekből, betegségekből való felépülés folyamatában is. Ezek lehetnek mentális, lelki sérülések vagy konkrét fizikai sérülések.

Az alvás kiegészítője

Ahhoz, hogy testünk megfelelően használja fel a tápanyagokat, éjszakánként legalább nyolc órányi mély és zavartalan alvásra van szüksége. Alvás közben beindul a test öngyógyító folyamata és képes meggyógyítani, regenerálni a testmozgás során elfáradt vagy károsodott sejteket.

Az IASH hangterápiás meditáció egy szisztematikus módszer, amely teljes fizikális, mentális és érzelmi relaxációt hoz létre. Az elme egy olyan megváltozott tudatállapotba kerül, amely erőteljesebb és intenzívebb, mint az éjszakai alvás. A hangterápiás meditáció egy éber alvási fázisnak is tekinthető. (A joga nidra-ban ezt az állapotot dinamikus alvási állapotnak hívják.)
A hangtálak és gongok rezgéseinek kellemesen nyugtató hangja könnyedén és gyorsan – minden erőfeszítés nélkül – jutt ebbe a mély relaxált állapotba.

A profi versenyzőknek sokszor nem jut elegendő idejük az alvásra, a hangterápiás meditáció azonban lehetőséget biztosít ennek pótlására. Megteremti a mentális, érzelmi és fizikai egyensúly eléréséhez szükséges ideális környezetet, kiegyensúlyozva a test igényeit, így maximalizálva a fizikai állóképességet a későbbi testmozgáshoz. 

Ha egy sportoló rendszeresen gyakorolja a hangterápiás meditációt, könnyebben kezeli a versenylázt egy-egy sportesemény előtt. A meditáció segítségével kapott pozitív energiától testének bőségesen lesz tartaléka az újabb testmozgáshoz. A közérzet javulásával pedig megnő az edzéshez való pozitív hozzáállása is. Ezáltal nő az önbizalom és a teljesítmény is.

A kezdő sportolóknál gyakran előfordul, hogy hamar megunják az edzésprogramot és abbahagyják. Ez sokszor nem az erőnlét hiányából vagy fizikai tünetek miatt történik, hanem mentális gyengeség vagy érzelmi problémák miatt. A hangterápiás meditáció növeli a tűrőképességet és az edzések nehézségeinek a toleranciáját.

Lehetőségek sportolóknak, sportkluboknak

Egyéni kezelés:
30-60 perces egyéni hangterápiás kezelés, meditatív hangfürdő

Csoportos hangfürdő:
30-60 perces akusztikus meditatív zenei koncert csapatok részére

Edzőtáborok, elvonulások alkalmával:
Napi rendszerességgel célzott hangterápiás kezelések, hangfürdők az igényeknek és a lehetőségeknek megfelelően

Profi sportolók részére:
személyes tanácsadás és egyéni személyre szabott hangterápiás szolgáltatások

Jógatáborok, meditációs elvonulások alkalmával:
igény szerinti speciális hangterápiás előadások, bemutatók és oktató jellegű csoportos gyakorlás a hangtálakkal

Ha sportoló vagy és szeretnéd kipróbálni a hangterápiás meditációt, vegyük fel a kapcsolatot.