A meditáció segíti az időseket a hosszú- és rövidtávú memória fejlesztésében. Könnyebben vissza tudják keresni a rég elvesztett emlékeket és az új emlékeket meg tudják őrizni.

Tudjuk, hogy az öregedést nem lehet megállítani, de optimalizálhatjuk és lassíthatjuk a folyamatokat.

Az öregedés sajnálatos velejárója az agysejtek pusztulása és leépülése. De hogyan segítenek a hangterápiás foglalkozások és a meditáció az idősek egészségében?

Egy régi mondás szerint: “Ha nem használja, akkor elveszíti” – az agyunkkal is pontosan ez a helyzet. Talán az időseknek van a legnagyobb szükségük a rendszeres meditációra – “mentálfitneszre” -, ami a mentális frissesség megőrzéséhez nélkülözhetetlen.

A gyengülő memória, az összpontosítás képtelensége és az elhomályosult gondolkodás mind az öregedő agy jeleit mutatják. Egyre több orvosi vizsgálat kimutatta, hogy a relaxáció és a meditáció az idősek mentális, fizikai és érzelmi egészségének megőrzésére az egyik legjobb terápiás eszköz.

A hangterápiás meditáció erősíti a hippokampuszt és a frontális agylebenyt, amelyek mindegyike a rövid- és hosszútávú memóriáért felelősek.

Amikor a meditálók agyát tudományos vizsgálatok alá helyezték, megfigyelték az agy „teljes szinkronizációját”. Azaz a bal és jobb agyfélteke harmonikusabb együttműködését. Ez az öregedő agy számára óriási előnnyel bír. Ezek a gyorsabb tanulás, a jobb szövegértés és írás, az artikuláltabb beszéd, a magasabb IQ és a fokozott kreativitás.

A hangterápiás meditáció által elért és megnövekedett mentális éberséggel és vitalitással az öregek újra a társadalom hasznos tagjának érezhetik magukat és boldogabban élhetik hátralevő éveiket. A hangterápiás meditáció sokszor hatékonyabb mint egy keresztrejtvény.

Hogyan növeli a hangterápiás meditáció a hosszú élettartamot?

Már régóta kutatják a zeneterápia és a meditáció pozitív hatásait az emberi szervezetre nézve. Azt vizsgálják, hogy hogyan befolyásolja a zene és a rezgések az általános egészségi, szellemi és érzelmi állapotot. Ezek a független orvosi tanulmányok mind egyértelműen megerősítették a meditáció híveinek több ezer éves állítását. A meditációs gyakorlatok nagyon hatékonyak és megbízhatóak, nincsen semmi negatív mellékhatásuk, ráadásul olcsó és könnyen elérhető mindenki számára.

A rendszeres meditáció hozzásegít a harmonikus belső egyensúly eléréséhez. Ez a lelki nyugalom elvezet a megnövekedett élettartamhoz, amikor a test, a lélek és a szellem harmóniába kerül egymással. A rendszeresen meditálók nagyobb eséllyel küzdik le a stresszt, így nehezebben alakul ki náluk súlyos fizikai betegség.

A mai orvostudomány szerint a betegségek 80 százaléka lelki eredetű. Ha lelkileg kiegyensúlyozottak vagyunk, akkor kisebb az esély a testi betegségekre is.

Az IASH hangtrerápiás események és hangfürdők nagyon könnyen alkalmazhatók az idős emberek mindennapi életminőségének javítására. Idősek otthonában, illetve fogyatékkal élők és mozgáskorlátozottak terápiás kezelésének is hatékony kiegészítője lehet.

Foglalkozások az idősek gondozásában

  • Csoportos hangfürdő – 60 perces akusztikus meditatív zenei koncert
  • Speciális csoportos foglalkozás – 2-4 órás speciális igényeknek megfelelően összeállított hangterápiás interaktív foglalkozás.

A meditáció pozitív egészségügyi hatásai, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú élettartamhoz és a jobb életminőséghez:

  • Csökkenti a magas vérnyomást, harmonizálja a szívritmust, ezáltal a vérkeringés javul az egész szervezetben
  • Nagyobb vitalitás és életenergia
  • Egészségesebb életszemlélet, nagyobb önbizalom
  • Nagyobb belső lelki nyugalom
  • Jobb humorérzék, több nevetés

Még többet a hangterápiás meditáció egészségre gyakorolt hatásáról itt találsz.

Olvasd el, hogy mit tapasztaltak a hangterápiás meditáción résztvevők

You have Successfully Subscribed!